fbpx

Egy szakember ne végezzen rutin feladatokat, avagy az automatizáció egyszerű

Egy szakember ne végezzen rutin feladatokat, avagy az automatizáció egyszerű

Egy szellemi munkát végző szakember ma már aligha bánkódik azon, hogy “robotok veszik el a munkáját”, sőt, aktívan keresi azokat a megoldásokat, amikkel a mindennapi időrabló rutinjait rábízhatja appokra, szkriptekre és szoftverekre. Egy 21. századi cégvezető pedig az ilyen megoldásokat készen tudja átadni az embereinek, kiiktatva mindazt a munkából, ami értéket nem teremt ugyan, de ami nélkül mégsem történne semmi. 

A McKinsey Intézet felmérései azt mutatják, hogy bár csak az emberek 5 százaléka dolgozik ma olyan munkakörben, amit teljesen automatizálni lehetne, ezzel együtt a munkakörök 60 százalékában átlagosan a feladatok egyharmadát már bátran a gépekre bízhatnánk. 

Ezek az ismétlődő, unalmas, napi taskok, feladatok. 

A gyakornoktól a vezérigazgatóig a munkatársak általában egy sor olyan rutin munkát végeznek nap mint nap, amihez nem kell szakértelem, képzettség, egyszerűen csak „Meg kell csinálni”.  

Vegyük csak az egyik legegyszerűbb példát: egy heti rendszerességű meeting leszervezése, ami viszont napon belül mozoghat attól függően, ki hogyan ér rá. Ilyenkor általában valaki hetente kiküld egy levelet, elkezdi begyűjteni a válaszokat, hogy kinek mikor jó az esemény, az egyeztetés után azt létrehozza, mindenkinek kiküldi a meghívókat, jó esetben még azt is figyeli, ezeket ki fogadja el. 

Ez egy olyan feladat, amiben emberi közbeavatkozásra valójában egyáltalán nincs szükség, feltéve, hogy a céges naptárakat mindenki megfelelően vezeti. 

A gép képes hetente kiküldeni a leveleket, figyelni a munkatársak naptárait, megtalálni az ideális időpontot, magától felvenni a meetinget, értesítéseket és emlékeztetőket kiküldeni. 

Ez valószínűleg órákat, havonta napokat, éves szinten felbecsülhetetlen mennyiségű értékes időt spórol mindenkinek, aki egyébiránt az értékteremtésen, és persze a profit előállításán dolgozhatna. 

Itt lép be az automatizációs célszerszám: a Power Automate. 

Power Automate: erő az automatizálásban

A Power Automate éppen ezeket a mindennapi feladatokat veszi ki gyengéden a kezünkből azzal, hogy könnyedén, bármiféle programozói tudás nélkül folyamatokat tervezhetünk rájuk, amik aztán automatikusan futnak, amíg másképp nem döntünk. 

A legegyszerűbb automatizmusokra egy jó példa, hogyan tehető maga az onboarding, egy új kolléga integrálása a csapatba könnyebbé. 

Power Automate-ben egy sor folyamatot építhetünk fel arra, hogy mi történjen, ha például az egyik céges csatornához új felhasználót adunk hozzá – akit ezután nem csak automatikusan köszönt a rendszer, de ki is oszt neki hozzáféréseket, elküldi neki az új csapattagoknak nélkülözhetetlen információkat, sőt, akár egy sor feladatot hoz létre neki, amiken keresztül kitapasztalhatja a céges munkamódszereket és rutinokat. 

Ezzel időt takarítunk meg mentoráltnak és mentornak is. 

De használhatjuk az olyan mindennapi folyamatok egyszerűbbé tételére is, mint a fájlok, információk megosztása.  

Mondjuk, hogy elkészül egy fontos dokumentáció – amit először el kell küldeni jóváhagyásra a megfelelő embereknek, megvárni a választ, jóváhagyás esetén elküldeni az ügyfélnek és így tovább.  

A Power Automate ezt megoldja annyival, hogy ha mondjuk egy adott tárhelyre bemásoljuk a fájlokat, máris elindítja a leveleket vagy figyelmeztetéseket, és még a visszaküldött reakciókat is figyeli. 

Attól még, hogy valamit meg kell csinálni, nem biztos, hogy meg kell csinálni

Ha lehet, inkább csak egyszer, aztán pedig hagyni, hadd működjön minden a maga rendjén, amíg mi és a kollégáink valódi értékteremtéssel foglalkozhatunk piszlicsáré adminisztrálás, fájlok másolása, e-mail-címek keresgélése, naptárbejegyzések létrehozása helyett.